28 Nov

Каква крушка да изберем, за да спестим повече ? ( Първа част)

Публикуван в: Blog

Когато отидете в магазина, за да закупите нова крушка се изправяте пред необходимостта да решите какъв тип осветително тяло да изберете. Съществуват няколко вида електрически крушки и всеки от тях има своите предимства и недостатъци, но на първо място всеки от нас се интересува от това – колко ще спести с избора си.

В България, както и в целия Европейски съюз, производството на обикновените крушки с нажежаема жичка вече е в миналото. Въпреки това, те все още се срещат по магазините, а хората тук масово не са наясно колко много електричество биха могли да спестят, ако изберат алтернатива на този вид крушка. Нека разгледаме двата най-широко разпространени вида, които се срещат в магазините за осветителни тела.

CFL ( Компактни луминесцентни крушки )

Може би всички ползвате или поне сте виждали такива крушки. Те се появиха първи като алтернатива на крушките с нажежаема жичка, като се наложиха в целия свят. Те са много по-ефективни от обикновените, но и по-скъпи за закупуване. Предлагат се в най-различни форми и нива на яркост, като най-популярните може би са тези с формата на спирала. Използват едва 1/4 от енергията спрямо крушките с нажежаема жичка и имат много по-дълъг живот от тях. Една стандартна крушка издържа около 1000 часа светлина, а CFL лампата цели 10 000 – впечатляваща разлика.

 

Следва продължение...

 

ЕТ Тодор Бакалов